În data de 12 mai 2024, Colectivul Fundatiei Eden, fraţi de credinţă din Uniunea Română a AZSMR şi colaboratori ai Fundaţiei Eden s-au reunit la sediul Fundaţiei pentru a marca printr-un program de recunoştinţă şi părtăşie aniversarea a 25 de ani de activitate a Centrului de Sănătate „Eden”.
Iniţiat ca proiect de către fratele Tomoiagă Ioan şi dezvoltat prin contribuţia semnificativă a fratelui Cojocea Ioan, Centrul de Sănătate „Eden” este rodul matur al generozităţii numeroşilor fraţi din România şi din străinătate, care au întrezărit posibilităţile pe care un astfel de centru le oferă pentru alinarea suferinţelor fizice şi familiarizarea cu principiile biblice, şi care s-au angajat ca prin donaţii financiare sau în natură, sau dăruirea forţei fizice şi a timpului de lucru să contribuie la realizarea acestui proiect.
Terenul a fost achiziţionat prin generozitatea fratelui Damian Garbi care şi-a vândut locuinţa pentru a dona banii pentru cumpărarea lotului de teren. În anul 1994, s-a achiziţionat terenul de pe strada Caraiman nr. 5, din localitatea Breaza, un teren viran unde păşteau vite şi copiii din cartier băteau mingea. S-a procedat la întocmirea proiectelor pentru viitorul centru de sănătate, şi în 24.01.1995 s-a emis de către Primăria Breaza autorizaţia de construcţie. Sub supravegherea fraţilor din Uniunea Română s-au obţinut avizele necesare construcţiilor, s-au căutat diriginte de şantier şi muncitori, şi s-au început lucrările. De la stâlpi de beton la cuie, canalizare, tâmplărie, tencuieli, lambriuri, mobilier, la echipamente de bucătărie, maşini de spălat, mochetă, lenjerie şi finisaje—toate au implicat cheltuieli şi mână de lucru.
În 2 august 1998, în prezenţa multor fraţi din Uniunea Română şi a câtorva oficialităţi locale, Centrul de Sănătate Eden a fost inaugurat. De atunci, de-a lungul a 25 de ani cuprinzând 295 serii de tratamente în care au fost 10892 internări, cei bolnavi sau descurajaţi, dezorientaţi sau în căutarea unui stil de viaţă mai bun, au găsit în Eden o oază de linişte, în care principii „nepământene” au atras privirile celor interesaţi spre o ţară mai bună, lipsită de probleme, boli, suferinţă şi moarte. În cursul seriilor de tratamente, prin dietă, gimnastică, băi, cataplasme, comprese şi alte remedii naturale, oamenii sunt învăţaţi în cursul orelor de informare medicală, a cursurilor de bucătărie şi a programelor de rugăciune să renunţe la obiceiurile greşite în mâncare, vieţuire şi gândire, şi să adopte principii divine. În atmosfera familială şi prietenoasă, pacienţii găsesc un mediu paşnic, unde frecvent stabilesc prietenii.
Deşi istoria Centrului de Sănătate „Eden” nu a fost lipsită de provocări şi probleme, cei 25 de ani de activitate au reprezentat totuşi un drum urcând. Primii 10 ani au fost marcaţi de conducerea entuziastă a dr. Doru Laza, activitatea în următorii ani fiind desfăşurată sub conducerea dr. Răileanu Valerian şi dr. Răileanu Stelian, cărora li s-a alăturat, în 2018, dr. Barbu Emil. În cursul programului aniversar, diferiţi (foşti şi actuali) angajaţi sau colaboratori ai instituţiei au luat cuvântul, subliniind aspecte din activitatea lor sau etape din dezvoltarea instituţiei. Corul Centrului de Sănătate a dat glas experienţei instituţiei în câteva cântări înălţătoare. Primarul oraşului Breaza la data inaugurării Centrului de Sănătate, d-l George Mărăcineanu, şi actualul primar al oraşului, d-l Bogdan Novac, au luat de asemenea cuvântul, exprimându-şi bucuria pentru ocazia aniversară la care au fost invitaţi, şi subliniind relevanţa Centrului de Sănătate „Eden” pentru comunitatea locală şi pentru cei bolnavi şi suferinzi, precum şi, (în cazul domnului Mărăcineanu) menționând diferite etape din procesul de construire a sanatoriului.
Privind în urmă la cei 25 de ani de experienţă, putem spune cu întreaga inimă: „Eben-Ezer!” („Până aici Dumnezeu ne-a ajutat!”). Vă invităm să urmăriţi înregistrările de la aniversare sub linkurile: Programul 1 şi Programul 2.